Natuurlijk IJburg

Ook Op IJburg, waar ik sinds 2003 woon, ligt de lat hoog wat betreft groene, sociale, creatieve en duurzame ambities. Samen met Stichting Natuurlijk IJburg werken we aan een energieneutraal IJburg in 2025, als onderdeel van www.02025.nl. Op dit moment hebben we de volgende 6  sociale, creatieve, groene en duurzame projecten.

Vanuit Stichting Natuurlijk IJburg:

1. Oosterlicht duurzame energie-projecten in Amsterdam-Oost, waaronder bijna 500 panelen op het IJburg College 1 en ruim 700 panelen op het IJburg College 2 (voorjaar 2017).

2. Collective Store IJburg: dé cadeauwinkel van IJburg. 20 kleine ondernemers, mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers, dragen bij aan de lokale economie op IJburg. (Op dit moment even zonder pand en on the move van event naar event)

3. Energieke (IJ)burgers energie-campagne op IJburg in samenwerking met Nuon. Op 28 januari 2017 hielden we onze eerste duurzame tour over energiebesparing en duurzame energie op IJburg.

4. Groene Parade het vergroenen van IJburg.

5. Het Repair Project: organisatie van het Repair Cafe en in de toekomst de Repair Service (klusdienst). 

6. Schoon IJburg: samen houden we IJburg vrij van zwerfvuil.

 

Een aantal eerdere projecten:

Samen met Paul Engel en Stef Spigt heb ik het meshwork IJburg Droomt IJburg Doet (2010) opgezet. Deze groeiende groep mensen zet zich in voor IJburg. Het doel staat voorop: IJburg mooier en gezelliger maken. Iedere keer zijn er andere organische groepen die zich formeren rond een onderwerp zoals moestuinen, een kinderboerderij, jongeren of duurzaam IJburg.

Samen met Michel Vogler en een paar andere enthousiastelingen heb ik geholpen bij het opzetten van www.halloijburg.nl, een verbindende website voor heel IJburg. 21 mei 2012 is de eerste pilotversie gelanceerd (toen bestond IJburg 9,5 jaar). Hallo IJburg heeft geleid tot 20 andere buurtwebsites in het land en het opzetten van de site www.02025.nl.

en

Ter gelegenheid van de 6e verjaardag van IJburg (21 nov. 2008)  maakte het interviewboek OP IJBURG (het eerste veelstemmige boek over de eerste jaren van IJburg). Het boek is nog steeds voor 5 euro nog te koop bij mij. Stuur me een mailtje!

 

Boek OP IJBURG

Van links naar rechts: wethouder Dennis Straat, directeur van het projectbureau IJburg Igor Rovers, journalist Toine Heijmans, auteur Linda Vosjan en ontwerper Liesbeth Ronden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *